
Den som söker ska finna. När vi behöver något vänder vi oss numera i de allra flesta fall till Google för att få svar. Vare sig det handlar om att hitta det optimala resmålet eller företagstjänster. Därför gäller det att ditt företag dyker upp när någon gör en sökning på något som just du kan erbjuda. Helst på den första resultatsidan – och allra helst allra överst förstås. Men hur hamnar man där?
Malin Storm vet. Hon är sökmotorkonsult på Pineberry, en mediebyrå som är specialiserad på digital marknadsföring – framförallt på Google och Facebook. Så vi bad henne reda ut begreppen.
Först av allt Malin, vad är egentligen SEO?
– Förkortningen uttyds ju Search Engine Optimization, på svenska talar man om sökmotoroptimering. I grunden är det en långsiktig marknadsföringsstrategi. Det handlar om att få en hemsida att synas på relevanta sökord och på så sätt driva trafik till hemsidan, säger Malin Storm.
Varför är SEO viktigt?
– I Sverige görs det 50 miljoner googlingar varje dag. Och väldigt många köpbeslut börjar med en googling. I den verkligheten gäller det att synas. Gör man det får man fler besökare – och fler kunder.
Hur tycker du att en nyföretagare ska tänka när hon eller han skapar sin hemsida?
– Det viktigaste är att ha ett kundperspektiv. Att göra allt så lätt och lättillgängligt som möjligt. Försök att få så få klicksteg som möjligt till det du vill att kunden ska göra – vare sig det är att ta kontakt eller genomföra ett köp.
– SEO-mässigt handlar det om att tänka till ordentligt kring vad din tjänst bidrar med. Utifrån det gäller det att komma fram till vilka frågor dina potentiella kunder ställer när de googlar. Den processen ska resultera i ett eller högst två sökord. Sökorden ska finnas med i viktiga element på sidan – element som title, meta description och sidans huvudrubrik.
Hur ska man tänka när det gäller sidans innehåll?
– Att det är väldigt viktigt. Det är ju det som får besökaren att stanna på din sajt, och sökmotorerna att hitta den. Utforma innehållet så att det är läsbart, tillgängligt och skapar värde.
Kort eller långt – finns det någon tumregel där?
– Skulle jag svara det ena eller andra blir det långt. Google grundades av akademiker, och akademiker gillar text. Men det allra viktigaste är att den är relevant. Text för textens egen skull är inte värd något. Relevans är för övrigt ett nyckelord när det gäller all SEO.
Innehållet ska ju tolkas av både människor och Googles algoritmer. Hur ska man tänka där?
– Oftast blir det bäst om man skapar innehållet för människor. Tänk dig en typkund och skriv för honom eller henne. Då blir innehållet just relevant och det gillar Google. Man ska också veta att Google ständigt ändrar sina algoritmer. De blir bättre och bättre på att förstå, till exempel synonymer. Därför behöver man inte överanvända sina sökord. Det kan snarare vara en nackdel.
Länka med kvalitet
Länkar är ett annat viktigt element. Och här uppmanar Malin till kvalitetstänkande.
– Utan länkar hittar sökmotorn inte till sidan. Men återigen är det relevans som gäller. En länk från ett annat företag inom ditt segment är värd mycket mer än en länk från en random bloggare. Av samma skäl brukar jag avråda från att använda länkkataloger. Då är det bättre att be rätt företag om länkar, eller byta med varandra. Det går också att köpa länkar. Allt fungerar så länge de är relevanta.
Tänk långsiktigt
Malin betonar att SEO är ett långsiktigt arbete. Även om man gör rätt tar det tid innan man når resultat.
– Det kan gå allt från några månader till ett år innan man ser skillnad. Därför kan det vara en bra idé att köpa Adwords kopplade till sina sökord parallellt med SEO-arbetet, säger Malin Storm.
Malins bästa SEO-tips
- Tycker du att SEO-arbetet känns övermäktigt? Om du ska göra en sak idag för en bättre optimerad sajt – satsa på bra titlar på dina sidor. Se till att de är säljande och innehåller de sökord du vill synas på. Bättre att göra något än ingenting alls.
- Skriv innehåll som tilltalar besökaren. Använd synonymer till dina sökord och jobba med underrubriker så att den blir lättläst. Då kommer både besökaren och Google bli glada!
- Ett misstag många gör är att länka ut till sina sociala medier i sidfoten som ligger längst ner på varje sida av sajten. Oftast gör man det för att man vill få fler följare – men till vilken kostnad? Jo, att hela din sajt fullkomligt dräneras på länkkraft. Lägg istället länkarna till sociala medier på sidan ”Om oss” eller motsvarande, om du har en sådan.
Tre myter om SEO
”För att ranka högt ska du satsa på meta-element”
Nej, meta-keywords kan du skippa helt och hållet. Meta-description syns däremot i sökresultatet så här är det värt att lägga ner lite energi. Dock har inget av dessa element någon påverkan på hur din sida rankar i sökresultatet.
”Garanterad synlighet i sökresultatet”
Ibland kommer det kunder som har fått höra att de kan bli garanterade en viss position i Googles sökresultat. Ett löfte som är svårt att hålla av den enkla anledningen att Google ändrar sin algoritm mer än 500 gånger per år. SEO är föränderligt så satsa på ett samarbete med någon som håller dig uppdaterad och påläst.
”Ju fler gånger man får in sökordet i sitt textinnehåll desto bättre”
Nej, tvärtom kan detta bli ditt fall. Varken Google eller besökare tycker om så kallad ”keywordstuffing” där du matar in ditt sökord i fetmarkerad text lite överallt. Satsa på att skriva intressant, relevant och använd ditt sökord med måtta i texten (synonymer är din bästa vän).
Foto: Hanna Bengtsson