
Sidon Benjaminsson jobbar på UC Affärsfakta där han dagligen möter företagare som vill värdera sina bolag. Utmaningen är att göra korrekta antaganden om företags utveckling och se på möjligheter långt in i framtiden. Hans snittkund är ett väletablerat företag som har funnits i minst tio år med en omsättning runt 20 miljoner.
– Det är egentligen konstigt att ägare inte oftare följer upp vad det finns för värdeskapande faktorer i det företag som de lägger all sin vakna tid på, menar han.
Några av alla de saker som företagsvärderare väger in är framtida vinstpotential, hur behovet av framtida investeringar ser ut, övervärden i anläggningstillgångar och uppbindning av kapital i rörelsekapital så som varulager, kundfordringar och leverantörsskulder. Kort sagt, alla kassaflödespåverkande faktorer. Yngre bolag och mindre storlek på företaget gör värderingsarbetet mer komplicerat. I små bolag är personberoendet större.
Olika metoder att värdera
Substansvärdering är förenklat uttryckt när värdet bestäms utifrån tillgångar minus skulder. Det handlar om att beräkna det aktuella marknadsvärdet på substansen i bolaget, det vill säga det egna kapitalets värde justerat för eventuella övervärden i tillgångar. Metoden väger inte in framtiden. En substansvärdering kan användas som en värdemätare för att ta beslut om man ska lägga ner eller sälja. Ibland kan det vara mer lönsamt att ta ut de pengar som finns i bolaget och sedan avveckla verksamheten.
Har man ett större bolag är det vanligaste värderingssättet en så kallad kassaflödesvärdering. Det innebär att man försöker se in i framtiden och prognostisera de viktigaste faktorerna som påverkar kassaflödet. Utgångspunkt för prognoserna är bolagets historiska utfall, branschens utveckling, konjunkturläge, men kanske framförallt bolagets egen syn på företagets framtida potential. Det kräver att man intervjuar ägaren om hens syn på dåtid och framtid. Ofta används en kombination av olika modeller för att få fram en säker värdering.
Datorgenererade värdeanalyser
Fördelen med att låta en dator sätta värdet är att resultatet blir konsekvent eftersom datorer inte låter sig påverkas av tyckande. Den typen av värdering kan bara sätta en framtidsprognos utifrån bolagets och branschens historiska utfall. Automatgenererade analyser lämpar sig därför bäst för mogna företag och branscher eftersom trender blir säkrare att identifiera ju fler historiska observationer som finns.
– En datorgenererad värdering blir opåverkbar och fri från subjektiva bedömningar. Men, det är samtidigt ett problem. Datorer tar inte hänsyn till det som företagaren kan berätta om de saker som inte syns, övervärden i tillgångar eller annan information som inte är officiell, säger Sidon Benjaminsson.
Öka värdet på ditt bolag
För den som går i säljtankar är det förstås intressant att överväga hur företagets värde kan optimeras inför en försäljning. Sidon Benjaminsson skämtar att man ska sluta att betala sina 50-årsfester på företagets bekostnad. Han fortsätter:
– I grunden handlar det om att effektivisera och minimera kostnaderna till enbart de kostnader som är relaterade till rörelsen. Börja med att betala ut marknadsmässiga löner istället för att ta ut utdelningar som lön.
Fler faktorer att tänka på är att vara noga med din cash management. Att ha effektiva kravrutiner och att inte skriva avtal som lämnar mer kredittid än du själv erhåller. Effektiv lagerhållning är också viktigt vilket innebär att inte ligga på stora lager i onödan.
Hur ska man tänka med investeringar då? Sidon Benjaminsson menar att det ska vara en balans. Om man skjuter upp investeringar lämnar man över ett uppdämt investeringsbehov till köparen vilket kan stöta bort spekulanter.
Vilken fälla ska man undvika som säljare?
– Det är att tro att företagsvärdering är en exakt vetenskap. Värderingen är ett teoretiskt värde, inte ett pris. Det är en riktpunkt som man tar med sig in i en förhandling, avslutar Sidon Benjaminsson.
Tre tips att tänka på innan en försäljning
- Eftersom redovisat rörelseresultat är en mycket viktig variabel vid värdering bör du tänka på att all planering för att minska vinsten kan vara till nackdel när det är dags för försäljning. En del företagare ger sig själva höga löner. Ibland görs stora pensionsavsättningar eller investeringar i onormalt dyra firmabilar. Det gäller att ta bort sådana ovidkommande kostnader och höja vinsten. (Om kostnader relaterade till rörelsen saknas bör å andra sidan vinsten justeras ned.)
- Se till att företaget inte är ägar- och kunskapsberoende, där all kunskap sitter hos dig som ägare. Ta in en framtida köpare i bolaget och agera mentor för hen under en övergångsperiod. Ett annat alternativ är att den säljande ägaren blir kvar i företaget under en övergångsperiod och köpeskillingen stafflas utifrån tiden som ägaren blir kvar.
- Det är alltid en fördel om man kan förhandla fram så fördelaktiga avtal som möjligt inför en försäljning. Det kan exempelvis gälla kund- och leverantörsavtal, leasing och hyresavtal.
Behöver du hjälp med en företagsvärdering? Läs mer om Företagsvärdering hos UC.