Sebastian började tävlingscykla när han var 14. Inspirationen kom från pappa Johan som har ett förflutet som landslagscyklist.
– Jag kände snabbt att cykelsporten passade mig. När jag var 15-16 etablerade jag mig i Sverigeeliten i min åldersklass och som 17-åring fick jag min första seger i juniorvärldscupen. Det året var jag bland de 20 bästa i VM för juniorer, berättar Sebastian.
Bland de bästa i Sverige
2007 inledde han proffskarriären och under de följande åtta åren tävlade han för proffsstall runt om i Europa.
– Det var en tuff omställning att gå från att vara en av de bästa juniorerna till att vara yngst i ett professionellt lag.
Men Sebastian jobbade på och med tiden kom också resultaten. Bäst var han mellan 2011 och 2013, men sedan började alla milen på cykeln slita på kroppen. Sebastian drabbades av diskbråck i ryggen och tävlingsdagarna blev färre.
– De sista åren som aktiv hade jag fler vilodagar än tävlingsdagar. När kroppen höll kunde jag mäta mig med de bästa i Sverige, men jag ville ju vara bland de bästa i världen. Det målet kändes allt mindre realistiskt när ryggen bara blev sämre.
Fascinerades av kaffekulturen
2015 fick det vara nog. Vid det laget hade en reservplan redan tagit form i Sebastians huvud.
– När jag tävlade för ett italienskt stall bodde jag ovanpå en genuint italiensk kaffebar i Lazise vid Gardasjön. Ett ställe som fungerade som kvarterets samlingsplats. Där träffades folk i alla åldrar och av alla samhällsklasser, för att få en kopp, byta några ord, se på fotboll eller läsa tidningen. Det var så skönt avspänt och jag blev fascinerad av den italienska kaffekulturen.
Sebastian, som alltid varit intresserad av att sälja saker började skissa på möjligheten att som företagare sprida den kaffekultur han lärt sig uppskatta – fast med bättre kaffe.
– När jag själv skulle ha tag på kaffe till espressomaskinen jag hade köpt där nere visste jag inte riktigt vart jag skulle vända mig. Jag googlade på kvalitetskaffe och fick Johan & Nyström som första träff. De är något av pionjärer för specialkaffe i Sverige och har gjort väldigt mycket för att förbättra svensk kaffekultur. Via dem köpte jag hem ett etiopiskt kaffe som öppnade en helt ny värld för mig. Det var inte alls det där lite bittra, sura jag var van vid. Här upplevde man mjuka aromer av blåbär och choklad och en markerad sötma. Jag föll pladask, berättar Sebastian.
Våren 2016 drog han igång sitt eget specialkafferosteri i Kalmar efter att ha lärt sig hantverket hos en bekant som driver kafferosteri i Malmö. För att få lån till utrustning och inventarier pantsatte han lägenheten.
Fördel som idrottsprofil
– PR-mässigt hade jag nog en fördel av min bakgrund som idrottsprofil. Så det gick bra från början. Ganska snart utökade jag verksamheten med en kaffebar i centrala Kalmar. Tanken är att den ska fungera som ett skyltfönster för produkterna och ge folk möjlighet att känna hur bra kaffe ska smaka.
Idag importerar Balcks Coffee kvalitetskaffe från utvalda odlare i bland annat Etiopien, Rwanda, Kenya, Brasilien och Costa Rica. Kaffet rostas i Kalmar och säljs både i kaffebaren och företagets webbutik.
– Vi säljer också helhetslösningar till caféer, restauranger och arbetsplatser. Då installerar vi kaffemaskiner och utrustning och levererar kaffet. Vi är till exempel kaffeleverantör till PM Bröd & Sovel i Växjö och till Bianchi Café i Stockholm.
Vill göra skillnad
Företaget har under sin korta historia vuxit med rekordfart. 2017 var omsättningen 4,5 miljoner. I år har företaget 14 anställda och omsätter sju miljoner. Sebastian Balcks målsättning är att tillväxten ska fortsätta.
– Tillväxt är inget mål i sig, däremot vill vi växa för att göra ännu mera skillnad. Jag vill två saker med det här företaget. Dels förmedla att kaffe kan vara så mycket mer och ha så många fler dimensioner än de flesta är vana vid. Men också att göra påtaglig skillnad för dem som producerar vårt kaffe, för platserna de lever på och för miljön.
– Vårt kaffe ska inte framställas på miljöns bekostnad. Vi betalar mellan 80 och 300 procent över marknadspriset för att det ska kunna produceras hållbart och få yppersta kvalitet. I byn Tero i Etiopien har vi också bidragit till att ge befolkningen rent dricksvatten, och vårt mål är att också bygga en sjukvårdsklinik där framöver, säger Sebastian Balck.
Sebastian Balcks fem råd till nyföretagare
- Gå på passion
Satsa på det du brinner mest för. Det är den bästa garantin för att din produkt eller tjänst ska kännas genuin och ärlig. Och det du är passionerad för är det du sist kommer att tröttna på. - Var sparsam
Håll i pengarna. Tänk noga efter vilka investeringar som verkligen är nödvändiga i inledningsskedet. Stora lån är svåra att dra runt. Då är det bättre att växa i den takt intäkterna tillåter. - Var ödmjuk
Framgång handlar om att möta marknaden. Var dynamisk och anpassa dig. Den som är ödmjuk i sitt sätt att förmedla sin produkt är den som kommer att lyckas. - Våga
Att hitta exakt rätt koncept kan ta tid. Våga testa dig fram. Utan att prova kommer du aldrig att få reda på vad som fungerar bäst. Men om du tar in på ett sidospår som visar sig vara en återvändsgränd gäller det att så snart som möjligt styra tillbaka på rätt väg. - Jobba hårt
Det går inte av sig själv att etablera en ny verksamhet. Det är inte lätt att få kalkylen att gå ihop de första åren. Så bered dig på att jobba hårt.
Om Sebastian Balck
Ålder: Född 1988
Gör: Kaffeentreprenör
Familj: Mamma, pappa, syster
Bor: Lägenhet i Kalmar
Uppskattar: Möten med människor
Ogillar: Oacceptans
Bra på: Målinriktad
Inte lika bra på: Tålamod