Informationen

Tjänsten allabolag.se bygger på offentlig information.

Bokslut och nyckeltal

På allabolag.se visas alltid de senast publicerade bokslutssiffrorna. Dessa hämtas när ett bolag har lämnat in sin årsredovisning. Fristen för att lämna in sin årsredovisning är senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Om till exempel räkenskapsåret löper från den 1 januari till den 31 december (detta är vanligast) ska bolaget senast ha inlämnat sitt bokslut den 31 juli. Bolaget kan också ha ett så kallat brutet räkenskapsår som normalt finns i tre varianter (mmdd): 0501–0430, 0701–0630 eller 0901–0831.

Utöver dessa brutna räkenskapsår, kan Skatteverket vid "synnerliga skäl" godkänna att en annan period än tolv hela månader får användas. Detta kan ge utslag i ett bolags siffror, exempelvis att bolaget under räkenskapsår 1 har en mycket större omsättning än under räkenskapsår 2 eftersom räkenskapsår 1 innehöll fler månader.

Det finns enbart tillgång till exakta bokslutssiffror och nyckeltal för aktiebolag. För andra bolagsformer visar vi omsättning och antal anställda inom ett intervall beräknat av SCB. När det inte finns siffror tillgängliga för ett aktiebolag har bolaget troligtvis inte ännu lämnat in sin första årsredovisning.

Nyckeltalsbeskrivningar

Här beskriver vi de nyckeltal som visas på allabolag.se och hur nyckeltalen beräknas.

Nyckeltal är benämning på vissa tal som ofta används för att värdera ett företag eller en organisation och dess verksamhet. Det räcker inte alltid med att uttrycka resultatet i kronor för att avgöra om företaget går bra eller dåligt, det säger väldigt lite eftersom man då inte vet något om företagets omsättning eller satsat kapital. Därför måste resultatet ställas i relation till något. Det kallas nyckeltal för att man ser det som en "nyckel" till att förstå företagets utveckling. Man tittar då främst på företagets soliditet, likviditet, omsättning, avkastning och vinstmarginal.

Antal anställda

Det totala antalet anställda i företaget. För aktiebolag redovisas ett medelvärde av antalet anställda under den senaste bokslutsperioden. Övriga bolagsformer redovisas antal anställda som ett intervall.

Nettoomsättning per anställd

Nyckeltalet är ofta använt och kan användas för att bedöma ett företags effektivitet.
Beräknas: Nettoomsättning dividerat med medelantalet anställda.

Personalkostnader per anställd

Anger ett företags nivå på löner och förmåner till de anställda. Innehåller bruttolöner inkl. sociala avgifter, pensioner samt löneskatt för dessa. Det kan också innehålla friskvård och andra liknande personalförmåner. Du kan alltid hitta en not som förklarar personalkostnader i årsredovisningen. Där brukar du kunna se siffran nedbruten. Detta nyckeltal styrs dock mycket av företagets definition av personalkostnader, löneutveckling och hur man har beräknat medelantalet anställda.
Beräknas: Personalkostnader dividerat med medelantalet anställda

Nettoomsättningsförändring

Visar i procent hur företagets nettoomsättning förändras mellan de senaste bokslutsperioderna. Bra nyckeltal att använda vid t.ex. prospektering av nya kunder. Företag som växer snabbt är ofta investeringsbenägna. Nystartade företag kan ofta ha stora omsättningsökningar under de första åren medan s.k. "mogna" företag har en lägre men stabilare tillväxttakt.
Beräknas: Senaste årets nettoomsättning dividerat med föregående års nettoomsättning.

Vinstmarginal

Nyckeltalet anger i procent företagets vinst i förhållande till nettoomsättning. Man räknar på vinsten innan räntekostnaderna är betalda vilket gör att finansieringen av verksamheten är ovidkommande vid beräkningen av vinstmarginalen.
Beräknas: Rörelseresultat plus finansiella intäkter dividerat med nettoomsättning.

Bruttovinstmarginal

Bruttovinstmarginalen kallas även för bruttovinstprocent. Nyckeltalet används framför allt i handelsföretag och anger hur stor del av varje omsatt hundralapp som blir över för att täcka övriga kostnader. Bruttovinstmarginalen varierar mycket mellan olika branscher beroende på olika pålägg, rabatter, svinn m.m.
Beräknas: Omsättning av handelsvaror och tjänster minus inköpsvärdet för sålda handelsvaror och tjänster i procent av nettoomsättning.

Soliditet

Ett företags soliditet visar i procent hur stor del av de totala tillgångarna som har kunnat finansieras med eget kapital. Måttet ger en indikation på företagets stabilitet och förmåga att motstå förluster och klara sig på längre sikt. Om företagets tillväxt ökar väldigt mycket så kan en tillfällig försämring av soliditeten vara acceptabel. Varning om företaget både uppvisar försämrad soliditet och dålig tillväxt. Om ett företag ingår i en koncern kan det ha lägre soliditet om kapital har förts upp till moderbolaget t.ex genom ett koncernbidrag.
Beräknas enligt: Justerat eget kapital i procent av totala tillgångar.

Kassalikviditet

Nyckeltalet visar i procent företagets betalningsförmåga på kort sikt. Om kassalikviditeten överstiger 100 procent är det möjligt att betala av de kortfristiga skulderna omgående under förutsättning att omsättningstillgångarna kan omsättas direkt.
Beräknas: Omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten i procent av de kortfristiga skulderna.

Rörelseresultat, EBITDA

Rörelseresultat före avskrivningar eller EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) är ett mått på ett företags rörelseresultat före räntor, skatt, amorteringar, avskrivningar och goodwillavskrivningar.
Beräknas: Rörelseresultat plus avskrivningar

Du Pont-modellen

Du Pont-modellen är ett överskådligt sätt att sammanfatta och förklara ett företags lönsamhet. Namnet kommer från det amerikanska företag som först systematiskt använde den. Modellen kallas ibland också för lönsamhetsträdet eller räntabilitetsmodellen.
Beräknas: Avkastning på totalt kapital (sysselsatt kapital)= vinstprocent * kapitalets omsättningshastighet.

Uppdatera och ändra

Om du önskar ta bort eller ändra uppgifter kan du klicka på denna länk uppdatering av information för mer information.

Inaktiva bolag

Avregistrerade Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag har status "inaktiv" i databasen. Dessa företags presentationssidor finns kvar bland de inaktiva bolagen på allabolag.se under två år från det datum de fick status inaktiv. Undantag gäller för Enskilda näringsidkare, Enkla bolag, Ideella föreningar, Samfälligheter, Övriga stiftelser, Fonder och Utländska juridiska personer, dessa finns kvar som inaktiva på allabolag.se under ett år från det datum de registrerats som inaktiva.

Inaktiva bolagsnamn och datum när de var verksamma, kommer att finnas kvar i historiken för bolag och personer där det har funnits en koppling.

Personnummer

allabolag.se visar av integritetsskäl inte de fyra sista siffrorna av personnummer för befattningshavare.

Bolagsformen enskild firma har innehavarens personnummer som organisationsnummer. allabolag.se visar inte heller här de fyra sista siffrorna av organisationsnumret om företaget är enskild näringsidkare. Behöver du ta reda på en enskild näringsidkares hela organisationsnummer så går det att göra genom att kontakta Skatteverket eller Bolagsverket.

Verklig huvudman

Alla aktiebolag ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nyregistrerade måste anmäla inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar aktiebolaget. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Du kan läsa mer om verklig huvudman på Bolagsverkets hemsida.