
Kanske är du redan bekant med bonus/malus-systemet för fordonsskatt, som infördes 1 juli 2018 och gäller för nya personbilar, husbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. Systemet innebär att vid köp av nya bilar som har låga eller inga koldioxidutsläpp får du en bonus på högst 60 000 kr, medan nya bilar med högre utsläpp får höjd skatt de tre första åren, malus.
Förändringen som nu har införts utgör steg 2 i systemet, nämligen att fordonsskatten börjar beräknas på koldioxidutsläpp utifrån WLTP-körcykeln istället för NEDC-körcykeln från 1980-talet. NEDC utgår från en teoretisk körcykel, medan WLTP är en global standard som är förankrad i verklig data från olika körfaser och därför mer rättvisande.
Införandet av WLTP leder till att värdena för koldioxidutsläppen blir 18-25 procent högre för personbilar och ca 30 procent högre för lätta lastbilar. Eftersom utsläppen står i direkt relation till fordonsskatten har malus-delen stigit kraftigt för många bilmodeller sedan årsskiftet.
– I WLTP-normen ingår också att man inte längre använder ett gemensamt värde för en specifik bilmodell. Istället ges varje bilexemplar ett individuellt utsläppsvärde. Det gör att all extrautrustning räknas in, till exempel rattvärme, bredare hjul, dragkrok och soltak. Allt som påverkar bränsleåtgången negativt ger ett högre utsläppsvärde och därmed ökade kostnader, säger Ronny Svensson som är tjänstebilskonsult och VD på Ynnor. Han skriver även böcker i ämnet, nu senast boken ”Företagets Bilinnehav”.
Högre förmånsvärden en direkt följd
Eftersom fordonsskatten numera också påverkar förmånsvärdet för tjänstebilar leder det till ökade kostnader för många tjänstebilsförare och deras arbetsgivare.
– Högre koldioxidutsläpp betyder högre förmånsvärden. Att man beräknar utsläpp enligt WLTP-normen ger en ökning av utsläppet på runt 10-15 gram per kilometer generellt. För de som har bilmodeller som nu kommer upp i 140 gram i utsläpp börjar det blir riktigt dyrt. Jag tror att den sortens bilar kommer att bli ointressanta som tjänstebilar.
Som jämförelse kan nämnas att statistik från Transportstyrelsen år visar att nya, bensindrivna bilar har ett genomsnittligt utsläpp på 128,49 gram per kilometer. Dieselbilar ligger i genomsnitt på 133,10 gram per kilometer och laddhbyrider på 48,04.
Fordonsindustrin är positiv till att man använder WLTP-normen men tycker att den införs för hastigt och att det kommer att bromsa förnyelsen av fordonsflottan. Många småföretagare med bilar äldre än tre år kommer inte att byta bil tror man, eftersom det finns för få miljövänliga alternativ inom många fordonsklasser.
Förvånansvärt dålig kunskap
Ronny Svensson tycker det är förvånande att så många aktörer i bilbranschen ligger efter i att utbilda sina medarbetare för att kunna ge råd till sina kunder om denna förändring – som har varit känd sedan länge. Likaså står många företag som köper in tjänstebilar dåligt rustade.
– Det är vanligt att en fordonspolicy utgår från 7,5 eller 8 basbelopp. Jag ser inte att det är möjligt i framtiden eftersom kostnaderna kommer att sticka iväg rejält i och med den nya fordonsskatten. Kom ihåg att det tillkommer även skatt och sociala avgifter på beloppet för företagen. Det spränger kalkylerna. Det kan handla om ett förhöjt förmånsvärde på 30 000 kronor per år, alltså nästan 2 500 kr i månaden.
I det korta perspektivet tror Ronny Svensson att det blir vanligare med en betydligt mer begränsad urvalslista med modeller för den som ska byta eller skaffa tjänstebil. Dessutom tror han att de förare som vill ha extrautrustning som påverkar utsläppen negativt kommer att få betala med löneavdrag för att täcka upp arbetsgivarens kostnad. Att hålla nere fordonsskatten blir avgörande eftersom den slår igenom i på så många nivåer.
Ronny Svenssons råd till dig som snart ska skaffa eller byta tjänstebil
- Läs på själv vad det är som gäller och hur det påverkar dig.
- Tänk på att gamla sanningar inte gäller längre. Det är ett helt nytt landskap nu.
- Efterfrågan på laddhybrider och elbilar är redan hög, men med höjd fordonsskatt kommer efterfrågan att stiga ytterligare, det innebär ännu längre leveranstider som du får ta med i dina kalkyler.
Här går brytpunkterna för bonus eller skatt enligt Bonus/malus-systemet
Malus, förhöjd fordonsskatt under de tre första åren, gäller för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som stämmer in på alla punkter i följande beskrivning:
• har fordonsår 2018 eller senare
• tas i trafik för första gången den 1 juli 2018 eller senare (i Sverige eller i annat land)
• släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning
• inte har alternativt drivmedel (alkohol eller gas som inte är gasol/motorgas).
Koldioxidutsläpp gram/km | Utfall |
0-70 | Bonus |
70-95 | Neutral, varken bonus eller malus |
95-140 | Malus, skatt på 82 kronor/gram |
140- | Malus, skatt på 107 kronor/gram |
Källa: Transportstyrelsen: Statistik över koldioxidutsläpp 2018.