
De flesta som driver enskild firma överväger vid något tillfälle att övergå till aktiebolag. Ett sådant tillfälle kan vara om du vill anställa eller när du börjar få ett överskott av verksamheten.
Den skattemässiga fördelen med aktiebolag är störst när du har inkomster över brytpunkten för statlig inkomstskatt – år 2018 är brytpunkten 468 700 kr. Det kan då vara lönsamt att komplettera löneuttaget med vinstutdelning till en lägre skatt om det finns överskott i verksamheten. Ligger du under brytpunkten finns det rent skattemässigt inga fördelar med att driva verksamheten i aktiebolagsform. Men det finns andra fördelar att beakta.
– Det är pedagogiskt enklare med ett aktiebolag eftersom du skiljer på din egen plånbok och företagets. Aktiebolagsformen gör det också enklare att utnyttja förmåner såsom friskvård, säger Alexandra Wallerius, skatteexpert på programvaru- och utbildningsföretaget Wolters Kluwers.
Det personliga ansvaret
En enskild firma är ingen juridisk person vilket innebär att du själv ansvarar för verksamhetens eventuella skulder. Ett AB räknas däremot som en juridisk person som är skild från dig. Därför har du som ägare i princip inget ansvar för företagets skulder (Men märk väl, det finns undantag till exempel om du är styrelseledamot eller vd och bolaget inte betalar sina skatter).
Å andra sidan ökar administrationen exempelvis för att du måste ha en bolagsordning, göra en årsredovisning som ska registreras hos Bolagsverket för varje räkenskapsår. Du ska också hålla bolagsstämma och ha styrelsemöten som ska protokollföras.
Hur ser det ut på sikt
Det kan också spela roll när du planerar att byta företagsform. Är du 61–64 år kan du ha lägre egenavgifter i enskild firma till exempel. Företagets livscykel har också en betydelse. Finns det planer på generationsväxling eller försäljning?
Lars Carlsson arbetar som jurist på Bolagsverket. Han anser att det är viktigt att noga väga för- och nackdelar med de olika företagsformerna mot varandra. Det gäller även att tänka framåt, hur ser det ut med pengaflödet? Tänk gärna ett par år framåt. Kanske kommer du att behöva anställa eller vilja ta in delägare?
– En fördel med aktiebolag är att ditt företagsnamn skyddas i hela landet. Till skillnad från enskild firma där skyddet bara räcker länsvis. Fundera också på behovet av domännamn som du ansöker om hos IIS. Kanske behövs varumärke som du ansöker om hos PRV, säger Lars Carlsson.
Landar beslutet i en övergång till aktiebolag är det en god idé att ta hjälp. Kostnaden det innebär kompenseras oftast av att du kan undvika dyrbara misstag.
– Det gäller att vara medveten om vad du inte är bra på. Det kan vara väl värt att bekosta en redovisningskonsult eller revisor som kan hjälpa dig med bokföring, årsredovisning och skattefrågor vid övergången till aktiebolag, och sedan åtminstone någon gång om året, i god tid inför bokslut och deklaration, säger Lars Carlsson.
Viktigt när du gör övergången
Du kan starta ett aktiebolag från grunden med hjälp av e-tjänsterna på verksamt.se. Alternativt kan du köpa ett lagerbolag, men tänk då på att köpa det av en seriös aktör.
Både Lars Carlsson och Alexandra Wallerius betonar vikten av att vara noga med registreringsdatumet för det nya aktiebolaget. Smidigast är att göra det vid ett årsskifte.
Aktiebolaget blir inte juridisk person förrän allt – även företagsnamnet – är klart och registrerat. Den dagen ska också vara den första dagen i den första årsredovisningen.
– Registrera ditt AB i december hellre än januari. Äger du ett aktiebolag kan du ta ut vinst med lägre skatt, men du får bara tillgodoräkna dig det om du äger bolaget vid ingången av året. Även om du inte planerar att ta ut vinst kan du flytta med utdelningsutrymmet till kommande år. Det är många som missar detta, säger Alexandra Wallerius.
Att tänka på
- Du själv har ansvaret för att avveckla din enskilda firma (om den ska avvecklas). Det gör du på verksamt.se. Glöm inte att även göra ett sista bokslut och deklarera.
- Även om du redan är momsregistrerad på den enskilda firman måste du ansöka om F-skattsedel för ditt AB.
- Registrera AB:t som arbetsgivare, detta för att kunna betala ut lön till dig som anställd. Skattemässigt behöver du troligen ta ut lön för att kunna ta ut utdelning till lägre skatt.
- Gå igenom avtal och se vilka som ska tas över av aktiebolaget eller sägas upp. Du ska även öppna ett företagskonto hos banken och ordna ett bankgiro. Tänk på att informera kunder och samarbetspartners om att du har bytt företagsform. Använd hela det registrerade företagsnamnet och organisationsnumret på webbplats, fakturor och så vidare.
- Det mesta som finns i den enskilda firman kan överföras till aktiebolaget. När det gäller periodiseringsfond och expansionsfond finns det speciella regler som du måste förhålla dig till. Här kan det vara bra att ta hjälp av revisor eller redovisningskonsult.
- Se upp med hur AB:t belastas med skulder eller egna uttag. Sådant riskerar att vara så kallade förbjudna lån och det är skattemässigt riktigt illa. Tänk också på att behålla täckning för minst halva aktiekapitalet. Du kan behöva tillföra kapital för att slippa personligt ansvar.
Vill du läsa mer om övergången från enskild firma till aktiebolag? Besök verksamt.se . Det finns också mycket information hos Skatteverket och Bolagsverket.